Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά στους πολίτες


του Αντώνη Υψηλάντη

 

Είμαστε την τελική ευθεία των εκλογών κι ενώ οι δημοτικοί συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου ανοίγουν σιγά-σιγά τα χαρτιά τους, τα συνθήματα, τα μεγάλα λόγια και οι βαριές λέξεις πληθαίνουν. Η διαχείριση της καθημερινότητας των δυο πόλεων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, η ευημερία, η κοινωνική αλληλεγγύη και όλα αυτά τα ωραία, «λύνονται» με λέξεις (όπως και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους), σχεδόν μαγικές. Η τακτική λίγο πολύ γνωστή. Τακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις προηγούμενες αναμετρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ανέδειξε δημάρχους οι οποίοι κυριολεκτικά «πελάγωσαν». Κυρίαρχα στοιχεία της τακτικής αυτής (ήταν και συνεχίζει να είναι), η απουσία μελετημένων προτάσεων ή ύπαρξη «προτάσεων του αέρα», ο έντονος καταγγελτικός λόγος, (βγαλμένος από τα φοιτητικά αμφιθέατρα, «ξύλινος» πολλές φορές), με βαριές κουβέντες και τρυφερά στολίδια, διανθισμένος με γενικότητες και υπερβατικά οράματα, αλλά και η στοχοποίηση αντιπάλων χωρίς στοιχεία, με γενικότητες και αναδρομές στο παρελθόν. Στόχος αυτής της τακτικής (ήταν και συνεχίζει να είναι), η απόκρυψη της αδυναμίας κατάθεσης προτάσεων οι οποίες να αντέχουν σε συζήτηση και σε κριτική, η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, η κατοχύρωση της απόλυτης καθαρότητας, ελέω θεού.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει

Βέβαια σήμερα τα πράγματα στους Δήμους έχουν αλλάξει. Το τοπίο γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαμορφωθεί με όρους πολύ διαφορετικούς από την προηγούμενη δεκαετία. Οι επιχορηγήσεις στους Ο.Τ.Α. έχουν μειωθεί, οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί, το νομικό πλαίσιο για μια σειρά αποφάσεων έχει στενέψει, η ευχέρεια «ηρωικών» κινήσεων από τις δημοτικές αρχές έχει περιοριστεί αρκετά. Το πρότυπο του δημάρχου ο οποίος διεκδικεί από την κεντρική εξουσία έχει υποχωρήσει μιας και το κράτος δεν έχει να δώσει χρήματα για έργα, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος όσον αφορά τα  ευρωπαϊκά προγράμματα για τεχνικά έργα, να εξαρτάται πολλές φορές από τις επιθυμίες της περιφέρειας. Έτσι έχει μείνει η διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης, αλλά και ο αγώνας για την εξεύρεση πόρων καθώς και την παροχή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, περισσότερο όσο ποτέ, είναι επιβεβλημένο οι δημοτικές κινήσεις οι οποίες θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, να καταθέσουν προτάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Προσωπικά θεωρώ πως δεν έχει νόημα οι υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά και τα στελέχη των συνδυασμών τους, να πλειοδοτούν σε ευκολίες, χαϊδεύοντας αυτιά, και την επομένη των εκλογών να βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσα αδιέξοδα που έχει μία δημοτική θητεία. Αποτέλεσμα θα είναι  οι νέοι δήμαρχοι με «το καλημέρα», να βρίσκονται ανίσχυροι, αναξιόπιστοι απέναντι στους πολίτες αλλά και πελαγωμένοι. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει δικαιολογία. Δεν θα υπάρχει καν περίοδος χάριτος από κανέναν και σε κανέναν. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι συγκεκριμένα. Όλοι γνωρίζουν πως οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί, χωρίς την αντίστοιχη οικονομική στήριξη, όλοι γνωρίζουν ότι η διαχείριση ενός δήμου χρειάζεται απλά, σαφή και μετρημένα βήματα.

Γι’ αυτό λοιπόν, τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά και όλοι εμείς που διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών μας ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ας μιλήσουμε ειλικρινά! Πρέπει με κάθε ειλικρίνεια να πούμε στον κόσμο: «Αγαπητοί συμπολίτες, αυτά μας δίνουν, αυτά έχουμε, αυτά μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιστεύω μια τίμια στάση η οποία ελπίζω πως θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες. Είναι στάση που σέβεται τους πολίτες, περιφρουρεί το κύρος της αυτοδιοίκησης και βοηθάει τους εκλεγέντες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα την επόμενη μέρα με καθαρή ματιά και πατώντας καλά στα πόδια τους. Εμείς στον συνδυασμό «ΤΩΡΑ», μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Απευθυνόμαστε στον πολίτη με ειλικρίνεια, σεβόμενοι την αγωνία του, αφού λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, βλέπει, ακούει, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα και σε κανέναν, απλά γιατί έχει απογοητευθεί από πρακτικές που ίσχυαν την προηγούμενη δεκαετία. Εμείς στον συνδυασμό «ΤΩΡΑ», λέμε ΟΧΙ σε γενικότητες και υπερβατικά οράματα.

Λέμε ΟΧΙ στη στοχοποίηση αντιπάλων χωρίς στοιχεία, με γενικότητες και αναδρομές στο παρελθόν.

Λέμε ΝΑΙ στο καινούργιο, τείνοντας χείρα συμπαράστασης στη νεολαία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Αντώνης Γ. Υψηλάντης
Δημοσιογράφος
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «ΤΩΡΑ»