“Ψηφιακός Δήμος - Κοινωνία της Πληροφορίας”

του Αναστάσιου Φουρτουλάκη

 

Ψηφιακή Πλατφόρμα, Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.).

Η συνένωση τοπογραφίας και πληροφορικής αναπτύσσουν έναν νέο κλάδο της πληροφορικής την Γεωπληροφορική και δημιουργούν τη δομή των Γ.Σ.Π. (Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών) ή G.I.S. (Geographic Information System).
    Δημιουργείται με το κατάλληλο λογισμικό και υλικό υπολογιστικών συστημάτων, ένας μηχανισμός (σύστημα) ικανός για τη συλλογή, καταχώρηση, ενημέρωση, ανάλυση κάθε μορφής πληροφορίας, με σκοπό να παράγει απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται σε γεωγραφικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες αφορούν χαρτογραφημένες περιοχές.
    Για την λειτουργία ενός G.I.S., απαιτούνται χωρικά δεδομένα, υλικό (hardware), λογισμικό (software), και ανθρώπινο δυναμικό.
    Τα γνωστά σε όλους G.P.S. (Global Positioning System), Παγκόσμιο Σύστημα Τοποθέτησης, είναι ικανά να λειτουργήσουν επειδή υποστηρίζονται από ένα προγραμματισμένο G.I.S.
    Ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, με καταρτισμένο (επιστημονικά και τεχνικά) προσωπικό, είναι ικανό να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη σε τομείς:
Συστήματος οδικής διαχείρισης, δημοτικής συγκοινωνίας, περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικών χώρων, παραλιών, καταστημάτων), αγροτικών περιοχών (όπου, σε σύνδεση με την κεντρική βάση δεδομένων του κτηματολογίου της περιοχής, ο δημότης θα μπορεί να αντλεί πληροφορίες, χωρίς γραφειοκρατικές τριβές) και γενικότερα σε μία ευρύτερη ψηφίο - χαρτογραφημένη (bitmap) χωροταξικά, βάση δεδομένων του δήμου.

Για τη δημιουργία ενός G.I.S., υπάρχουν δύο λογικές προσεγγίσεις:

1. Υπεύθυνοι Αποφάσεων.
Οι οποίοι ορίζουν τα στοιχεία από τα οποία δημιουργείται η βάση πληροφοριών.

2. Προσανατολισμένοι Χρήστες.
Οι οποίοι είναι οι χειριστές ενός G.I.S..

Ένα G.I.S. το οποίο θα διαχειρίζεται ο δήμος (υπεύθυνος αποφάσεων) και που θα μπορεί να επεμβαίνει και ο δημότης (χρήστης) κάτω από τις ανάλογες συνθήκες, με τρόπο τέτοιον ώστε να δημιουργείται μία αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική υπηρεσία, ικανή να καλύψει τις ανάγκες του και να δημιουργήσει καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες, ώστε να μπορούν να προβληθούν προϊόντα και τουριστικά μέρη της περιοχής, με σκοπό την οικονομική ανάπτυξή της.

    Για μία τοπική τεχνοκρατική αυτοδιοίκηση, καταρτισμένα στελέχη με τεχνολογική και επιστημονική εμπειρία, άξια και ικανά να μπορούν να υλοποιήσουν για τον δημότη, αλλά και να καθοδηγήσουν το δημότη στη νέα τεχνολογική εξέλιξη με την πληθώρα της πληροφορίας σε δρόμους δύσβατους χωρίς να χαθεί, στελεχώνουν τον συνδυασμό της πολιτικής οργάνωσης του “ΤΩΡΑ”.
“Ο σύγχρονος άνθρωπος και η νέα εποχή, θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο δήμος Μεγάρων - Νέας Περάμου, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες, για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο με κεντρικό πρόσωπο τον άνθρωπο”.
    Ο συνδυασμός “ΤΩΡΑ”, απαρτίζεται από ανθρώπους με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών, τόσο αλιευμένων από την ευρεία κοινωνία δεδομένων της καθημερινότητας  και της επιστήμης, και απευθύνεται σε μια τόσο ζεστή κοινωνία, την κοινωνία των ανθρώπων.
   Θα πρέπει να εμπιστευθείτε το μέλλον σας σε ανθρώπους υπεύθυνους, οι οποίοι εργάζονται με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, που έχουν γνώθι της τεχνολογίας σαν εργαλείο εργασίας και όχι σε ανθρώπους που την τεχνολογία την βλέπουν, σαν άλλο ένα απλοϊκό “Like”, φλερτάροντας μαζί του με άρωμα λαϊκισμού.


Φουρτουλάκης Αναστάσιος

Προγραμματιστής Η/Υ – Γραφίστας Ηλεκτρονικής Σχεδίασης
Στέλεχος συνδυασμού “ΤΩΡΑ”