Πως βλέπουμε το ΤΩΡΑ!

του Θανάση Παπαμιχάλη

 

Φίλες και φίλοι συμπολίτες,

Έχουμε, όλοι μας πιστεύω, την αίσθηση ότι το ΤΩΡΑ είναι η μεγάλη αποκάλυψη των επικείμενων δημοτικών εκλογών, μια νέα ελπιδοφόρα δύναμη για τον τόπο, μια ομάδα ανθρώπων από όλες τις τάξεις και τα επαγγέλματα, με ιδέες, με ρεαλιστικές προτάσεις, με γνώσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, της διοίκησης, του πολιτισμού.

Έγραψα ένα  κείμενο που αφορά στο πως βιώνουμε όλοι εμείς το ΤΩΡΑ, το οποίο μας εκφράζει πιστεύω, και ως άτομα και ως πολιτικά όντα.

Μας κάλεσε στο γραφείο του ο Μπερδελής να τα πούμε, δύο μέρες αφότου είχε πάρει την απόφαση να είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Πήγα, έχοντας κατά νου μια εικόνα ενός ανθρώπου αξιοπρεπούς με ευγενική φυσιογνωμία, ενός συμπολίτη με γνώση και εμπειρία στα τοπικά ζητήματα (αρχιτέκτων μηχανικός στο επάγγελμα, Αντιδήμαρχος για δύο θητείες), ενός πολίτη με μακρόχρονη δράση στα κοινά (σύλλογος Μηχανικών, Βύζας), με απόψεις τεχνικές, πολιτικές, αναγνωρισμένου κύρους από όλους τους πολιτικούς χώρους (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρεμβάσεις αστικού περιβάλλοντος).

Αναλογίστηκα αν, ως εν’ δυνάμει Δήμαρχος μπορεί να «ταράξει τα νερά», να κάνει τη «διαφορά» που απαιτούν οι καιροί εμπνέοντας δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα, σηματοδοτώντας μια νέα φιλοσοφία στη διοίκηση του Δήμου.

Βρεθήκαμε κάποιοι φίλοι στις πρώτες συναντήσεις. Ξέραμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο. Η στενότητα της εποχής, τα προβλήματα του κόσμου, η δυσπιστία των πολιτών και η γενικότερη απαξίωση θεσμών και προσώπων, ήταν οι ανομολόγητες αλήθειες, τουλάχιστον προσωπικά μιλώντας.

Συζητάμε τα πάντα, με διαφωνίες και συγκλίσεις, με μια αύρα θετική, με ένα σκεπτικό υπέρβασης, όχι ονειροπόλησης. Φάνηκε από την αρχή ότι αφετηρία μας είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτουμε όλοι καθημερινά: Μπορούμε ως Δήμος δύο ιστορικών πόλεων, να ανατρέψουμε την φθίνουσα πορεία στην οικονομία, στην εικόνα και οργάνωση του αστικού περιβάλλοντος, στην ασφάλεια του πολίτη; Έγινε σαφές ότι είναι και ζήτημα δικό μας, της κοινωνίας των πολιτών, να δούμε πως θα μετατρέψουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (εύφορη γη, ιδιαίτερο κλίμα, φυσικές ομορφιές, γεωπολιτική θέση, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά) σε παραγωγικό αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου, σε μια πορεία δημιουργίας και πολιτισμικής αναγέννησης.

Ρωτήθηκε ο Μπερδελής, ως υποψήφιος Δήμαρχος, να δώσει το προσωπικό του στρατηγικό πλάνο. Μας εξέπληξε θετικά με την απάντησή του. Είπε ότι πιστεύει σε μια ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ και στην ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΑΤΖΑΝΤΑΣ, όπου στο επίκεντρο τίθενται τα πραγματικά προβλήματα και η επίλυσή τους. Ούτε τεχνικά έργα πρόταξε, όπως θα περίμενε κανείς από έναν αρχιτέκτονα, ούτε ουτοπικά σχέδια (αναφέροντας βέβαια δεκάδες τεχνικά έργα, μη εφικτά όμως να εκτελεστούν στην παρούσα συγκυρία). Το θέμα επομένως είναι πως οι εμπειρίες, οι γνώσεις, οι ιδέες και οι προτάσεις θα οργανωθούν. Κάποιοι πρότειναν θεσμικές/υποστηρικτικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, κάποιοι θέματα αξιοποίησης ευρωπαϊκών ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, κάποιοι άλλοι για την προσπάθεια αποτελεσματικότερου δημοτικού έργου στην καθαριότητα, στην οδοποιία, στην ουσιαστική επικοινωνία με τους δημότες, κ.α. Έτσι καταλήξαμε στο προγραμματικό πλαίσιο που δημοσιεύσαμε, μακριά από κάθε είδους παλαιομοδίτικη πρακτική (υποσχεσιολογία, ψηφοθηρία, κομματοκρατία, συγκεντρωτισμός, κλπ.)

Το συμπέρασμα, κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Πρώτα απ’ όλα ο Μπερδελής εμπνέει τη δημιουργική σκέψη, πρεσβεύοντας μια διαφορετική πολιτική λειτουργία. Είχε άλλωστε πάντοτε άρτιο και μεστό πολιτικό λόγο. Το γεγονός αποτυπώνεται στους συνεργάτες και υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής. Όλοι μεταξύ μας αισθανόμαστε κατά κάτι καλύτεροι ως άνθρωποι, ζώντας αυτή την εμπειρία. Και τελικά, ανεξαρτήτου εκλογικού αποτελέσματος, στην πορεία αυτή θα έχουμε νιώσει πολύ καλά, ως παρέα, όπως ακριβώς στις φιλικές μας σχέσεις.

 

Εμείς του ΤΩΡΑ,

Θα επιμείνουμε στην λογική του καθαρού προγραμματικού πολιτικού λόγου και της ανταλλαγής επιχειρημάτων, σεβόμενοι την διαφορετική άποψη και πάντοτε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος. Πιστεύουμε σταθερά και αταλάντευτα στους δημοκρατικούς θεσμούς, στις συλλογικές διαδικασίες, στις ίσες ευκαιρίες, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον σεβασμό προς τον πολίτη ως πρόσωπο, στην ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΥΦΟΥΣ στο δημόσιο βίο της πόλης. Δεν θέλουμε «μία από τα ίδια», όπως λέμε όλοι μας πλέον.

Εμείς του ΤΩΡΑ δεν συμβιβαζόμαστε,

με συντηρητικές και αδιέξοδες ρουσφετολογικές πολιτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, με την υποσχεσιολογία, με πρακτικές εντυπωσιασμού που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου, με την διασπορά ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων και φημών, με εκείνες τις συμπεριφορές δημοσίων προσώπων ως αποτέλεσμα έπαρσης, εγωκεντρισμού και αλαζονείας, με την μετριότητα, την απραξία και την στείρα διαχείριση.

Φίλε Γιώργο, φίλοι συνεργάτες, κυρίες και κύριοι,
ευχόμαστε ολόψυχα να πετύχει το τολμηρό εγχείρημα που ξεκινήσαμε για το καλό του τόπου, να αφήσουμε το κατεστημένο σύστημα διοίκησης και αντιλήψεων πίσω μας, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους, ζωντανή, δημιουργική, πιο ανθρώπινη και προοδευτική.  

Μια αγκαλιά όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη με ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ & ΔΥΝΑΜΗ, για τον τόπο μας, για την ιστορία μας, για την ποιότητα της ζωής μας.

 

 

Θανάσης Ι. Παπαμιχάλης

Κοινωνιολόγος